Loading...
Blog
Marka Tescili Neden Önemlidir?

Marka Tescili Neden Önemlidir?

20.09.2022

Bildiğiniz gibi ticari markalar hayatımızın her noktasında yer almıştır ve almaya da devam edecektir. Kurumların ürünleri ve hizmetleri, müşterileriyle sembolik bir ilişki kurma biçimleridir.

Bu makalemizde, ticari marka oluşturmanın temellerinden bahsedeceğiz ve şu sorunun yanıtını açıklamaya çalışacağız:

marka tescili neden önemlidir?




Bir Ticari Markayı 'Markalamanın' Temelleri

Ticari markalar, markanızın kimliğini korumayı amaçlar. Bu, benzersiz olarak adınız, logonuz, şirket adınız, markanız, sembolleriniz ve/veya markanızı sunduğunuz ürün veya hizmetlerle ilişkilendiren diğer her türlü amblem, ifade, tasarım vb. olabilir. Ticari marka koruması, markanızın simgesi olan seslere, renklere ve ifadelere kadar düşünülebilir. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, her gün ticari markaları görüyor ve duyuyoruz. Tıpkı bu makalemizi okudunuz tarayıcı, monitör, bilgisayarınız(veya telefonunuz) gibi. 

Tescilli Bir Ticari Markaya Sahip Olmak Ne Demektir

Ticari markanızı tescillediğinizde ticari marka ihlaline karşı en üst düzeyde yasal korumaya sahip olursunuz. Ticari markanızı ne kadar erken kaydettirirseniz, başkalarının fikri mülkiyetinizi çalmasını ve onu taklit ürünler veya sahte hizmetler satmak için kullanmasını o kadar çabuk önleyebilirsiniz. Ayrıca, başkalarının ticari markanızı kendilerine aitmiş gibi kaydetmesini ve bunu size karşı yasal işlem başlatmak için kullanmasını da önleyebilirsiniz.

Ticari Markaya Sahip Olmak Neden Bu Kadar Önemlidir

Tescilli bir ticari markanın sağladığı yasal korumanın yanı sıra, işletmenizin bir ticari markaya sahip olmasının bu kadar önemli olmasının başka nedenleri de vardır ve bunlar muhtemelen küçük bir işletme sahibi olarak aklınıza bile gelmemiş şeylerdir. İşte ticari markaların en büyük varlığınız olmasının birkaç nedeni: 

Ticari Markanızda Kullandığınız Her Detay Markanızın Temsilidir

İster tek bir logo ister birkaç sembol kullanın, ticari markalar markanızın kimliğini ve mesajını iletir. Ayrıca işinizi, ekibinizi ve ürünlerinizi veya hizmetlerinizi bir bütün olarak temsil ederler. Ayrıca markanız yazı olmadan da tanınabilecek bir tasarımdır. Nike “swoosh” logosunu düşünün. Bu basit sembol tanınabilir ve Nike’ın hikayesini tek bir kelime kullanmadan anlatır. 

İtibarınızı Oluşturmaya Yardımcı Olurlar 

Mesajınızı iletmenin yanı sıra, ticari markaların anında tanınabilir semboller haline gelebilmesi, zaman içinde işletmenizin itibarına katkıda bulunacaktır. Ticari markanız ne kadar etkili olursa, müşteri tabanınızın satın alma kararlarını o kadar fazla etkileyebilir. İnsanlar işletmenizi ve sunduğunuz ürün veya hizmetleri tanıdıklarında, otomatik olarak ticari markanızı markanız hakkında ortaya koyduğunuz olumlu ve güçlü mesajlarla eşitlemeye başlayacaklardır. 

Müşterilerinizin Sizi Bulmalarını Kolaylaştırırlar 

Hemen hemen aklınıza gelebilecek her pazar yeri aşırı doymuş durumda ve bu da insanların sizi rakiplerinizden ayırmasını zorlaştırıyor. Ticari markalar, logolar ve markalar, müşterinizin dikkatini çekmek için daha verimli bir pazarlama aracı sağlar ve bu da nihayetinde yukarıda bahsedilen itibarı ve marka bilinirliğini oluşturur. Son olarak, tüketicilerin markanıza ve onun ne anlama geldiğine zaten güven duyacakları için alternatif arama olasılıkları daha düşük olacaktır. 

Sosyal Medyada Kendinizi Pazarlamanızı Kolaylaştırırlar 

Sosyal medya artık pazarlamanın ve müşteri tabanınıza ulaşmanın merkez üssü. Bu, müşterilerinizin farklı sosyal medya kanalları ve arama motorlarında bir arama çubuğuna gireceği ilk şey olduğundan, marka bilinirliğini daha da kritik hale getirir. İnsanlar genel olarak ürünlerinizi veya hizmetlerinizi daha fazla aradığında, bu çeşitli platformlarda daha fazla trafiğe dönüşecek ve bu da daha fazla marka tanınırlığı anlamına gelecektir. Sonunda insanlar, işletme adınızı yazmak zorunda kalmadan markanızı görebilecekler çünkü başka hiç kimse ticari markalı marka kimliğinizle hiçbir yerde reklam veremeyecek. 

Zaman İçinde Değer Kazanırlar 

Ticari markalar, zaman içinde değer kazanacak, yapabileceğiniz ticari yatırımlardır. Daha spesifik olarak, işiniz büyüdükçe markanızın değeri de artacaktır. Esasen, ticari markalar, işletmenizin ürün ve hizmetlerini farklı endüstrilerde genişletmesine olanak tanır. Bu, sonunda işinizin daha büyük bir şirketle birleşmesine yol açabilir. Ek olarak, ticari markanızı, satın alınabilen, satılabilen veya lisanslanabilen bir mülk varlığı gibi çalıştığından, işinizi büyütmek için bir kredi sağlama aracı olarak kullanabilirsiniz. Veya nihayetinde işinizi satmayı seçerseniz, sağlam bir itibar ve müşteri tabanı satarsınız. Bu, onu en yüksek fiyata satabileceğiniz anlamına gelir. 

İşe Almayı ve Çalışan Tutmayı Yükseltirler 

Saygın markaların olumlu bir çalışma ortamı yaratma konusunda özel bir becerisi vardır. Sonuç olarak, istihdam fırsatları adaylar için çok daha caziptir. Potansiyel çalışanlar için çekici bir olasılık olmasının yanı sıra, ticari markanız, işiniz çekiş kazandığında daha yüksek bir çalışan elde tutma oranına da katkıda bulunacaktır. Yine bunun nedeni, iyi bir itibarın marka için genel olarak olumlu duygular uyandırmasıdır. Tescilli bir ticari marka olmadan, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi marka kimliğinize bağlayan hiçbir şey olmayacağından itibar kazanma şansınız pek yoktur ve kimse isimsiz bir şirkette çalışmayı umursamaz. 

Asla Sona Ermezler 

Ticari markanız kullanımda olduğu ve bakımı yapıldığı sürece (Türkiye Cumhuriyeti’nde), sonsuza kadar var olacaktır. Aslında, Coca-Cola ve BMW gibi bazı markalar başlangıçta sırasıyla 1800’lerin sonlarında ve 1900’lerin başlarında tescil edildi. Tescilli markanızın başvuru tarihinden ve müteakip yenileme tarihlerinden itibaren birkaç yılda bir yenilenmesi gerektiğine dikkat edilmelidir. Bu nedenle, tescilli ticari markanızı veya hizmet markanızı korumaya devam ettiğiniz sürece, markanın işletmenize ve markanıza sunduğu korumayı kaybetme konusunda daha az endişe duyacaksınız. 

Münhasır Haklarınızı Verirler 

Tescilli bir ticari marka olmadan, fikri mülkiyetinizi ve marka kimliğinizi kendi kullanımları için talep eden rakip işletmelerin riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Başka bir işletmenin ticari markanızı veya benzer bir şeyi sizden önce kaydettirdiğini varsayalım. Bu durumda, tescilli sembolleri veya logoları kullanarak ticari marka ihlali yapan siz olursunuz. Ne yazık ki bu, öncelikli kullanım kanıtını elde edemeyeceğinizden ticari markayı kullanma hakkınız için mücadele etmenin yasal olarak uygulanabilir bir yolu olmayabileceği anlamına gelir. Ek olarak, ticari markanızın veya benzeri bir şeyin zaten mevcut olması ve kullanımda olması da mümkündür.

Makalemize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Siz kurumsal müşterilerimizin dijital pazarlama planlamalarını dizayn etmeden önce hak ve menfaatleriniz doğrultusunda sunduğumuz çözümleri stratejik iş ortaklarımız ile masanıza almanıza yardımcı oluyoruz.

Markanızı korumadan, yatırım yapmayın...