Loading...
Blog
Wordpress mi Özel Tasarım/Yazılım mı?

Wordpress mi Özel Tasarım/Yazılım mı?

25.09.2022

Günümüzde hem kurumsal hem de e-ticaret odaklı internet siteleri için hazır altyapılar ve özel tasarım çözümler oldukça gelişti.

Bu yazımızda ihtiyaç sahiplerinin sıklıkla sorduğu sorulardan biri olan: "Wordpress mi? Özel tasarım/yazılım mı?" sorusuna, her iki çözümün de artılarını ve eksilerini değerlendirerek yanıt vermeye çalışacağız.

Öncelikle tanımlamalar ile başlayalım.



Wordpress nedir?

Wordpress, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış, ücretsiz ve açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemidir. İçerik yönetim sistemi(CMS) derken net olarak anlaşılacak olan şudur: internet sitenizde yer alacak içerikleri yönetebileceğiniz, hazır tasarım(tema/template) ile de müşterilerinize yayın yapabileceğiniz bir altyapı.

Daha detaylı bilgi için wordpress'in wiki sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.



Özel Tasarım/Yazılım nedir?

Bir internet sitesi projesinin, ihtiyaç sahibi tarafından belirtilen kalite standartları ve kriterleri doğrultusunda, bir tasarım sorumlusu(uzmanı, direktörü vb.) tarafından yayın yapılması istenen tüm sayfa çeşitlerinin tasarım araçları kullanılarak tasarlanmasının akabinde, bir yazılım sorumlusu tarafından da internette yayın yapılabilmesi için arayüzünün kodlamasının yapılmasıdır.

Yani ilk bakışta şu ayrımı çok net yapabiliyoruz; Wordpress hazır altyapı sunar, özel tasarım ve yazılım ise ihtiyaca yönelik talepler doğrultusunda özel olarak geliştirilir.



Wordpress hakkında bilmeniz gerekenler:

  1. Hızlı kurulum, hızlı teslimat. Wordpress kurulumu, hazır altyapı ve açık kaynak kodlu olmasının getirisi sonucu, ihtiyacınıza hızlı çözüm yaratması ile öne çıkmaktadır. Dolayısı ile iş talebinizin teslimatı da buna paralel daha çabuk olacaktır.
  2. Ücretsiz kurulum dosyaları. Wordpress ücretli mi sorusu bu sistemi bilmek ve öğrenmek isteyen ihtiyaç sahiplerinin aklına gelen ilk sorulardan biri. Wordpress, açık kaynak kodlu olmasından dolayı, kurulum dosyaları ücretsiz olarak paylaşıma açık bir platformdur. Tabi ki herhangi bir tecrübe veya bilginiz yoksa, bu kurulumu ve sonraki aşamalarda eklenecek tema ve eklentiler için uzmanların hizmet bedellerini göz ardı etmemek gerekir.
  3. Tasarım. Günümüzde hazır altyapılı internet siteleri için çok sayıda tema(template) mevcut. Wordpress ise bu altyapılar arasında en çok tema ve eklenti üretilen sistem. Dolayısı ile ihtiyacınıza uygun ve göze hoş gelecek bir tasarım şablonu bulmanız çok zor olmayacaktır.
  4. Eklentiler. Tıpkı tasarımda olduğu gibi, eklentiler konusunda da Wordpress ihtiyacınıza uygun eklentileri bulup kullanabilme şansı tanıyan bir sistem. Üzerinde durduğumuz konu bir CMS olduğu için, özellikle dijital pazarlama alanında operasyon süreçlerini planlayacak kurumlar, kullanıcı odaklı eklentilerin olup olmadığını merak ediyor. Bu durumda arama motorları için SEO eklentileri, müşteriler için kontak formları, ölçümlemeler için Analytics bağlantıları, güvenlik için 2FA gibi bir çok eklenti seçeneği mevcut.
  5. Tasarımsal değişim yada esneklik. İnternet sitenizin Wordpress altyapısı ile devam etmesini istiyor, ancak tasarımının değişmesini istiyorsanız, bu çok zor değildir. İlk kurulum haricinde yapılacak tek çalışma, yeni satın alınan temanın sisteme yüklenerek tema optimizasyonlarının yapılmasıdır. Ancak söz konusu mevcut tasarımda revizeler veya geliştirmeler ise, o durumda Wordpress tecrübesi olan, mümkün mertebe full-stack web developer bir yazılımcı ile çalışmanızda fayda var.
  6. Maliyet. Gün sonunda toplam proje maliyetinize bakıldığında, Wordpress'in ücretsiz kurulumunun yanında ortalama 30$ ile 200$ arasında değişen tema ücretlerini hesabınıza dahil etmeniz gerekir. Tabi 2. maddede de belirttiğimiz üzere, eğer herhangi bir bilgi veya tecrübeniz yoksa destek alacağınız uzman kişi veya ajansların fee ücretleri ayrıca konuşulmalıdır.

Wordpress için madalyonun diğer yüzü hakkında bilmeniz gerekenler:

  1. Güvenlik. Wordpress nedir? Wordpress ücretli midir? sorularının ardından 'Wordpress güvenli midir?' sorusu en çok merak edilenlerden biri. Açık kaynak kodlu olmasından ve kullanıcı hatalarına daha müsait olmasından dolayı Wordpress özel yazılımlara göre daha dikkat edilmesi gereken bir noktada yer almaktadır. Her ne kadar bazı büyük kurumlar tarafından tercih ediliyor olsa da, dünya genelinde hazır altyapılı sistemler belli ölçeği aşan firmalar tarafından tercih edilmemektedir.
  2. Hız. Dijital pazarlama stratejilerinizde kullanıcı deneyimi söz konusu olduğunda site hızı oldukça önem arz etmektedir. Bu sebeple kullanılacak eklentilerin sitenize olan etkisini iyi değerlendirmelisiniz.
  3. Oluşabilecek ücretler. Her ne kadar eklenti ve temalar konusunda avantajlar olsa da, bu 2 konu geliştiriciler için sektörel gelir kalemleridir. Dolayısı ile ilk kurulum ve belirli bir süreden sonra talep edilecek teknik destekler ve/veya güncellemeler için ücretlendirmeler ile karşılaşabilirsiniz.



Özel tasarım ve yazılım hakkında bilmeniz gerekenler:

  1. Size özeldir. Eğer bir tasarım ve yazılım yaptırmaya karar verdiyseniz, sonraki aşamalarda elde edeceğiniz sonuçlar sizin kalite standartlarınıza uygun olacaktır. Bu sebeple dijital pazarlama ve kurumsal iletişiminizi farklı ele aldığınız durumda başarı kriterlerinizi siz belirlersiniz tasarım ve yazılım ekibi uygular.
  2. Proje süreci. Özel bir çalışma gündeme alındığında, proje süreçleri hazır altyapılara göre çok daha farklı ele alınır. En basit olarak; hazır altyapıları alanında uzman 1 kişi bile teslim alıp teslim ederken, özel tasarım projeler için en bazda: proje yöneticisi, tasarım sorumlusu, yazılım sorumlusu olarak en az 3 kişilik ekip görev alır, almalıdır.
  3. Geliştirme. Özel olarak tasarlanıp yazılmış internet siteleri, istenilen zamanda talep edilen tasarımsal ve yazılımsal geliştirmelere açık olacaktır.
  4. Hız. Özel olarak geliştirilen internet siteleri, ihtiyaç kriterlerine göre minimum kodlama ile yaratıldığı için sunucu ve tarayıcı kaynaklarını gereksiz yere kullanmayan bir sonuç verecektir. Dolayısı ile kullanıcı deneyimine ve Google gereksinimlerine daha uygun bir sisteminiz olacaktır. Ayrıca, uzun vadeli statik bir internet sitesi yaratılacak ise, admin paneline bile gerek duymadan yapılacak yazılım çok iyi sonuçlar verecektir.
  5. Panel. Geniş kapsamlı, uzun vadeli ve profesyonel ellerce yönetilecek bir internet sitesi projesi planlıyorsanız, kullanılacak panel yapısını da buna göre şekillendirebilme şansınız da olacaktır. Bu panellerde gereksiz hiçbir menüye yer vermeden, içeriklerinizi yönetebilir, analitik raporları görebilir, kullanıcı görev atamalarını gerçekleştirebilir, import-export özellikleri kullanabilirsiniz. Özel ve talebe göre dediğimiz için şunu da eklemekte fayda var; daha ne isterseniz.

Özel tasarım ve yazılımlar için madalyonun diğer yüzü hakkında bilmeniz gerekenler:

  1. Termin süresi. Talebe özel ve profesyonel proje yönetim süreçleri gerektirdiği için özel tasarım ve yazılıma sahip internet sitelerinin yayın hayatına geçebilmesi için biraz daha sabretmek gerekiyor.
  2. Bütçe. Hazır altyapılarda işinin uzmanı 1 kişi süreci tamamlarken özel projelerde minimum 3 uzmanın yer alması gerektiğini söylemiştik. Haliyle bu gereksinimin çıktısı da bütçeye yukarı yönde yansımaktadır.



Birkaç Cümle ile Özet:

  1. İhtiyaçlarınız, bütçeniz ve/veya vaktiniz kısıtlı ise Wordpress.
  2. Dijital pazarlama kapsamınız, kurumsal iletişim ve kurumsal çizginiz profesyonel bir bakış açısına sahip ise özel tasarım.



Sonuç olarak Wordpress mi özel tasarım mı diye sorulduğunda her 2 seçeneğin de avantajları ve dezavantajları bulunmakta. Bu sebeple biri kesin sonuç demek doğru değil. Bu sonuca giden yolda talepleriniz sizi en doğru cevaba götürecektir.


Makalemize vakit ayırdığınız için teşekkür eder, tüm soru ve görüşleriniz için info@baffodigital.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.